Kulinaria

» Eksperymenty kulinarne Przepisy

Na mojej stronie można znaleźć przepisy na różne pyszne potrawy. Wszystkie przepisy własnoręcznie przygotowywałam i wypróbowywałam. Znajdziecie coś na każdą porę dnia i na każdą okazję. Są tu m.in. przepisy na: Placek po węgiersku: Składniki na placki ziemniaczane (na dwie osoby): * 1 jajko * 50 dag ziemniaków * 1 mała cebula * 2-3 łyżki mąki * olej do smażenia Składniki na gulasz: * 50 dkg mięsa wieprzowego * 2 cebule * 1 papryka czerwona * 1 papryka żółta * 1 papryczka peperoni (zamiast tego może być chilli w proszku) * 3 ogórki konserwowe * 1 paczka fixu do gulaszu * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek, bazylia, oregano * olej do smażenia oraz woda do duszenia mięsa i warzyw * opcjonalnie można dodać: - 10 dkg fasolki szparagowej - 2 marchewki - 10 dkg groszku zielonego Wykonanie: Mięso pokroić na kawałki, podsmażyć na oleju wraz z pokrojoną cebulą, doprawić solą, pieprzem. Następnie dolać wody i dusić do miękkości pod przykryciem. Gdy mięso jest miękkie dodać pozostałe warzywa pokrojone w kostkę lub w paski. Całość znowu dusić do miękkości i pod koniec dolać fix do gulaszu rozprowadzony w zimnej wodzie. Doprawić przyprawami i gotuje jeszcze około 5 minut. W trakcie duszenia gulaszu zetrzeć na tarce obrane ziemniaki, odcisnąć z nich zgromadzony płyn. Cebulę obrać i pokroić na bardzo drobną kostkę. Jajko ubić i dodać do startych ziemniaków. W tak przygotowanej masie rozprowadzić równomiernie mąkę oraz pokrojoną cebulę. Smażyć na patelni duże placki. Z podanej ilości składników wyjdą dwa. Następnie na usmażone placki położyć przygotowany gulasz. czy Sałatkę ze szprotką i awokado Składniki: 1 puszka szprotek w oleju (najlepiej smakują podwędzane) 2-3 pomidory (w zależności od wielkości) 1 mała cebula 1 awokado (miękkie) Wykonanie: Wyrzucamy do miski szprotki razem z olejem. Łamiemy je na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidory kroimy na większą lub mniejszą kostkę (w zależności od upodobania). Awokado przekrawamy na pół. Usuwamy pestkę i łyżeczką wydłubujemy miąższ. Kroimy go na małe kawałeczki. Awokado musi być miękkie, chyba że ktoś lubi chrupiące :) Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodatkowo możecie śledzić rozwój mojej hodowli awokado z pestki. Serdecznie zapraszam!